Menu:

Forord
Om undertrykkelse
Eksempler på undertrykkelse
> Den gang og nu
Konklusion
Kilder
ProblemformuleringDen gang og nu

Har vi rykket os på området undertrykkelse og racisme, eller er der slet ikke sket noget? Lad os starte med jødeforfølgelsen i den sene middelalder.
Historikere har opbygget teorier om at man var ved at miste troen på gud, og derfor havde brug for noget til at bekræfte den. Derfor søgte de sammen i grupper, og begyndt at jagte jøderne, brænde deres huse ned og røve de velhavende jøder. Derefter brugte de kristendommen til at retfærdiggøre deres handlinger. Fx kunne man henvise til Mattæus evangeliet, kapitel 27 vers 25, hvor der står: ”Og folket (jøderne) råbte med en mund: ”lad hans blod komme over og vore børn”! Dette fik folk til at tænke om jøderne som en fælles gruppe af kriminelle. Og det blev værre når vandrehistorier, som den her fra England blev sat i gang: Nogle jøder havde ofret et kristent spædbarn til et af deres påskeritualer. Man begyndte at tænke på dem som dyr uden sjæl!
Hvis vi bare kigger 50 år tilbage går vi Anden Verdenskrig i møde. Her blev ca. 6 millioner jøder dræbt. De blev beskyldt for Tysklands fattigdom, og mangel på velfærd. Der blev lavet propaganda film, der beskrev jøder som griske og uærlige, ja nærmest rotter.
Lidt længere oppe i tiden har vi apartheid, som først blev ophævet i 1993! Apartheid gik ud på at dele racerne op. På den måde at der var bænke til de hvide og de sorte. De hvide sad på lovgivningen og havde de bedste forhold. Den uhumane opdeling af mennesker foregik kun 17 år tilbage!
Lige nu er der oprøre i dele af Nordafrika, og i den Arabiske verden. Befolkningen vil ikke finde sig i at blive undertrykt af diktatorer. De kæmper en hård kamp, men er støttet af både den Vestlige og Arabiske verden. Så har vi Saddam Husseins rædselsregime, hvor han dræbte omkring 180.000 kurder. Det skete alt sammen op igennem 90’erne!
I lande som Frankrig, England, Tyskland og andre europæiske lande, frygter man at endnu flere terrorhandlinger vil blive begået med racistisk baggrund. Heldigvis dukker flere og flere kampagner op mod racisme, blandt andet inde for fodbold har Fifa lavet: ”say no to racism”.
Ved første blik ser det ud til, at vi ikke har flyttet os meget i forhold til racisme, men der en ting der adskiller os fra dengang og nu. Der er hjælp at hente! Oprørende i Libyen står ikke længere alene. Amerika invaderede Irak og fangede Saddam Hussein. Tyskland tabte krigen og Hitler begik selvmord.
Det kan diskuteres hvorvidt man hjalp, fordi man ville hjælpe fx kurderne eller have fat i olien, men hjælpen kom!