Menu:

Forord
> Om undertrykkelse
Eksempler på undertrykkelse
Den gang og nu
Konklusion
Kilder
Problemformulering

Om undertrykkelse

Undertrykkelse er et meget bredt emne, og der er mange former for undertrykkelse. Den mest hyppige form for undertrykkelse er racisme. Racisme er en videnskabelig og politisk ideologi, som rangordner mennesker ud fra deres hudfarve. Ordet racisme bruges ofte når man ydre sig negativt om en anden race (især minoriteter). Nu om dage er det meget diskuteret hvordan man bruger ordet racisme. For det meste bliver det brugt til at beskrive racediskrimination, eller når man diskriminerer.

Et eksempel på undertrykkelse er apartheid i Sydafrika, som først blev ophævet 1994! Der var total adskillelse mellem racer, og hvide havde bedre forhold end fx sorte og asiatere. Der findes også andre former for undertrykkelse som religiøs undertrykkelse. Tag fx det hinduistiske kastesystem som inddeler befolkningen i grupper, alt efter hvad ens tidligere generation var. Dette er også en vigtig kultur for nogle, men set fra et vestligt øje, virker det som en form for undertrykkelse.

Undertrykkelse er kort sagt, når man forhindrer noget i at komme til udfoldelse vha. magt. Undertrykkelsen kan forekomme alle steder, og skyder oftest af fra en ideologi. Det er der en simpel grund til og det er, at man har brug for noget til at retfærdiggøre sine handlinger.